czwartek, 30 czerwca 2011

PIECZEŃ WIEPRZOWA Z KMINKIEM PO POLSKU

 Kupujemy 1kg wieprzowiny bez kości,z szynki,ukrajanej w kostkę, koniecznie ze skórką. Skórkę nacinamy ostrym nożem (płytko!) w kratkę,mięso nacieramy na godzinę przed pieczeniem solą,sporą szczyptą majeranku i czubatą łyżeczką kminku. W żeliwnej brytfance rozgrzewamy silnie 4dkg smalcu,wkładamy mięso i obrumieniamy je ze wszystkich stron. Obsmażone mięso kładziemy ponacinaną skórką na spód i do brytfanki wkładamy 2 pokrajane na talarki cebule oraz wlewamy nieco wrzątku (lub - jeśli mamy - rosołu). W czasie pieczenia wyparowany płyn od czasu do czasu uzupełniamy! Po 30 minutach pieczenia w gorącym piekarniku pieczeń odwracamyskórką na wierzch i dopiekamy,polewając często "sosem własnym". Ponacinana skórka rozejdzie się w nacięciach,tworząc apetyczną szachownicę.
Gotową pieczeń krajemy na cienkie plastry i polewamy sosem pieczeniowym wraz z cebulą.

niedziela, 26 czerwca 2011

Zupa Piwna z Żółtkami

Ta zupa na pewno znajdzie licznych amatorów ponieważ jest łagodna oraz posiada tak wysoko ceniony w staropolskiej kuchni przyjemny korzenny aromat.
3/4 l jasnego,lekkiego piwa zagotowujemy z 1/2 l wody, 2 - 3 gożdzikami i kawałeczkiem kory cynamonowej. gorącą zupę zaciągamy 4 surowymi żółtkami utartymi "na puch" z 8 - 10 dkg cukru. Do tej zupy dodajemy grzanki z chleba przyrumienione na patelni z dodatkiem łyżki masła.