czwartek, 30 czerwca 2011

PIECZEŃ WIEPRZOWA Z KMINKIEM PO POLSKU

 Kupujemy 1kg wieprzowiny bez kości,z szynki,ukrajanej w kostkę, koniecznie ze skórką. Skórkę nacinamy ostrym nożem (płytko!) w kratkę,mięso nacieramy na godzinę przed pieczeniem solą,sporą szczyptą majeranku i czubatą łyżeczką kminku. W żeliwnej brytfance rozgrzewamy silnie 4dkg smalcu,wkładamy mięso i obrumieniamy je ze wszystkich stron. Obsmażone mięso kładziemy ponacinaną skórką na spód i do brytfanki wkładamy 2 pokrajane na talarki cebule oraz wlewamy nieco wrzątku (lub - jeśli mamy - rosołu). W czasie pieczenia wyparowany płyn od czasu do czasu uzupełniamy! Po 30 minutach pieczenia w gorącym piekarniku pieczeń odwracamyskórką na wierzch i dopiekamy,polewając często "sosem własnym". Ponacinana skórka rozejdzie się w nacięciach,tworząc apetyczną szachownicę.
Gotową pieczeń krajemy na cienkie plastry i polewamy sosem pieczeniowym wraz z cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz