poniedziałek, 21 listopada 2011

Zupa ze świeżych grzybów

1/2kg świeżych grzybów prawdziwych (lub różnych mieszanych grzybów jadalnych), oczyszczonych i opłukanych w zimnej wodzie, krajemy na cieniutkie plasterki oczyszczone i nierobaczywe korzonki drobniutko siekamy. W rondlu rozpuszczamy czubatą łyżkę masła, dodajemy grzyby, jedną bardzo drobno posiekaną cebulę i tak długo smażymy na niezbyt silnym ogniu, aż cebula i grzyby leciutko się zrumienią.
Uduszone grzyby zalewamy wywarem z jarzyn lub lekkim rosołem ( 11/4 l ), zagotowujemy i albo podprawiamy rumianą zasmażką z łyżki masła i łyżki mąki, albo, dla odmiany, dodajemy do zupy 1/8 l kwaśnej śmietany. Po dodaniu zasmażki zupę należy krótko zagotować, natomiast po dodaniu śmietany podgrzać silnie, lecz tylko do momentu wrzenia. Zupę dosolić do smaku i ewentualnie "zaostrzyć" odrobiną soku cytrynowego.
W kuchni staropolskiej dodawano do tak przyrządzonej zupy doskonale wypieczoną kaszę perłową, dziś przeważnie kaszę zastępują łazanki lub kluseczki ze zwiniętych w rulon i cienko pokrajanych naleśników (3 naleśniki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz