sobota, 22 października 2011

Zupa Grochowa

30-40 dg grochu, 25dg włoszczyzny, 15dg boczku wędzonego lub kości wieprzowych, 11/2l wody, 5dg cebuli, 2dg mąki, majeranek, sól.
   Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki - osolić.
   Ugotować wywar z boczku i warzyw. Cebulę obrać, pokroić, dodać do zupy, dodać groch, mąkę zrumienić na jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrajany w kostkę.
   Podawać z kluseczkami, grzankami z bułki lub chleba. Zupę grochową można przyrządzić na wywarze z warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz