sobota, 22 października 2011

Potrawka z kury (królika lub cielęciny)

1 kura (50dg cielęciny lub przodek królika), 25dg włoszczyzny, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki śmietany, 1 puszka groszku konserwowego, sól, zielona pietruszka.
   Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać. Kurę i włoszczyznę zalać gorącą wodą i ugotować.
   Wyjąć kurę i włoszczyznę z wywaru, warzywa pokroić w kostkę, mięso oddzielić od kości i również pokroić.
   Wymieszać śmietanę z mąką, rozprowadzić wywarem, połączyć z resztą wywaru i zagotować, doprawić solą.
   Potrawką zalać kawałki kury z warzywami, dodać groszek i zieloną pietruszkę, chwileczkę zagotować.
   Podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami i surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz