20dg selera, 20dg kości, 15dg włoszczyzny, 13/4l wody, 1/8l śmietanki, 1 żółtko (surowe), 2dg mąki, sól.
Ugotować wywar z kości i warzyw, odcedzić.
Selery obrać z łupinek, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić i ugotować w całości. Ugotowane selery przetrzeć przez sito, połączyć z przecedzonym wywarem i dosolić.
Mąkę rozmieszać w 1/8l zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Tuż przed podaniem dodać śmietankę rozmąconą z żółtkiem.
Podawać z groszkiem ptysiowym, kluskami francuskimi, grzankami. Zupę selerową można również podprawić jasnozłotą zasmażką.
Ugotować wywar z kości i warzyw, odcedzić.
Selery obrać z łupinek, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić i ugotować w całości. Ugotowane selery przetrzeć przez sito, połączyć z przecedzonym wywarem i dosolić.
Mąkę rozmieszać w 1/8l zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Tuż przed podaniem dodać śmietankę rozmąconą z żółtkiem.
Podawać z groszkiem ptysiowym, kluskami francuskimi, grzankami. Zupę selerową można również podprawić jasnozłotą zasmażką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz