wtorek, 20 grudnia 2011

Indyk nadziewany kolorowym farszem

1 nieduży indyk, 25dg wołowiny, 25dg wieprzowiny, 4 plastry szynki wędzonej, 2 marchewki i pietruszki, 3 duże pieczarki, 2 łodygi selera naciowego, 1 por, 1 jabłko, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, czerwona papryka, żółta papryka, masło, sól i pieprz. 
Indyka umyć, osuszyć, oczyścić, natrzeć pieprzem i posolić. Warzywa umyć i obrać. Mięso wieprzowe i wołowe wraz z warzywami posolić. Indyka rozciąć od spodu, wypełnić wszystkimi składnikami w całości i zaszyć. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, włożyć indyka, obłożyć wokół masłem i piec, polewając powstałym sosem. Po upieczeniu rozciąć nitkę, wyłożyć indyka na półmisek, a nadzienie ułożyć wokół niego w dowolny sposób. Przyozdobić natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz