wtorek, 20 grudnia 2011

Sandacz w jarzynach

70dg filetów z sandacza lub szczupaka, 3 małe cukinie, 1 nieduży brokuł (może być mrożony), 1 cebula, kawałek selera, 1 marchewka, po 2 łyżki oliwy i masła, 3-4 łyżki białego wytrawnego wina, 1-2 ząbki czosnku, mielona papryka, przyprawa do ryb, kilka igiełek rozmarynu.
Cebulę pokroić na ćwierćtalarki, cukinię, marchewkę i seler-w słupki, a brokuły podzielić na małe różyczki. Mieszając, smażyć warzywa 5-8 min na oliwie, przyprawić solą i pieprzem. Następnie rozłożyć je równą warstwą w brytfannie. Rybę umyć, pokroić na porcje, usuwając ości, ułożyć na jarzynach i skropić winem. W garnuszku roztopićmasło, wymieszać je z przyprawą do ryb, rozmarynem i zmiażdżonym czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Polać tym sosem rybę, przykryć i piec 15-20 min w gorącym piekarniku. Następnie odkryć i piec jeszcze chwilę, żeby ryba lekko się zrumieniła. Podawać z ziemniakami i małosolonymi ogórkami lub pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz